Hromobijci

25. 09. 2011 15:32:32
Malé děti a zvířata se bojí hlasitých zvuků. Každé burácení, ať jde o hrom, výfuk nebo ohňostroj, je dokáže k smrti vylekat. Bouřku neovlivním, ale proč musí moje děti pravidelně děsit petardy vystřelované pro pobavení ostatních? To nechápu.

Když v noci zaslechnu v dálce hrom, a že jich letos bylo požehnaně, začne se mi svírat žaludek. Bouřky mám ráda, ale naše dcera má ze všech hlasitých zvuků panický strach. Čekám v posteli, zda se začne ozývat řev. Někdy ji to nevzbudí, ale většinou hystericky ječí s očima navrch hlavy a srdíčkem bijícím jako o život. Musíme ji chlácholit a objímat, dokud není klid. Trochu pomáhá vzít ji do naší postele, pak ale celá noc stojí za nic, protože se nikdo pořádně nevyspí. S tím se nedá nic dělat, maximálně můžeme doufat, že ji to časem přejde. Co mě ovšem přivádí k šílenství, jsou nejrůznější petardy, rachejtle a ohňostroje, které nadělají srovnatelný randál a vyvolají u malých dětí (a zvířectva) obdobný děs.

Podobně reaguje náš pes. Při nedávném ohňostroji v sousedství se splašil on i dcera. Holčička šílela v podkroví a pes na zahradě. Oknem skočil do domu, kam normálně nesmí ani náhodou, zmateně lítal po pokoji a ven jsem jej dokázala vystrkat až po utichnutí dělostřeleckého cvičení. I tak jen s velkou námahou, protože váží třicet kilo. Pak jsem běžela do patra zkontrolovat, jak je na tom dítě, které utišoval a chlácholil manžel. Když jsme přetrpěli dozvuky ohňostroje, které již poučeni obvyklým průběhem předvídáme, a uklidnili definitivně dcerku slibem, že už jistě bude klid (což bohužel nejsme schopni zaručit), sešli jsme zase dolů a zírali. Na parapetu okna v kuchyni balancoval náš stále ještě vystrašený a třesoucí se pes a snažil se splynout s okolím. Nebo si hrál na kočku.

Vždycky jsem se snažila chovat tak, abych svým jednáním neomezovala nikoho jiného. Samozřejmě nevědomky se to stát může, ale rozhodně si nepustím třeba rádio tak hlasitě, aby to slyšelo celé okolí. Nenechám žádný hlučný přístroj hlučet déle, než je nutné. A i tak rozmýšlím, jestli není na nějaké řezání či sekání moc brzy nebo pozdě. Vůbec si nedokážu představit, že bych se pro své pobavení třeba o půlnoci rozhodla vystřílet pár rachejtlí. Chápu to na Silvestra nebo třeba jako oslavu narozenin (i když narozeniny má každou chvíli někdo), ale ne jako doplňkovou zábavu vhodnou v kteroukoli denní i noční hodinu často i během týdne. Nakonec panuje taková anarchie, že kdokoliv kdykoliv odpaluje cokoliv. Navíc většině lidí odpalujících tyhle pyrotechnické zázraky je úplně jedno, že kvůli svému pobavení ruší široké okolí. Překvapuje mě, že to dělají i lidé, kteří sami mají děti a psi, takže vědí, jak to na ně působí.

Používání zábavní pyrotechniky se natolik rozšířilo, že by bylo na místě začít její odpalování více regulovat obecními vyhláškami (což se někde již děje a například v Německu je v některých spolkových zemích mimo přelom roku zakázané úplně). Co třeba povolit ohňostroje jen v určité dny a hodiny? Nebo vydávat povolení jen na oficiální žádost? Když někdo touží oslavit své kulatiny velkolepým ohňostrojem, proč ne? Ale když někdo každé pivo vypité na terase doprovází hromobitím, tak je to spíš blbé.

Autor: Klára Budilová | neděle 25.9.2011 15:32 | karma článku: 5.09 | přečteno: 316x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Mirka Pantlíková

Můj nešťastný pátek v UNI Hobby

Dnes je Velký pátek, jeden z největších křesťanských svátků, den utrpení Ježíš Krista. V ten den, jak praví Bible Kralická, vzal všechny hříchy na sebe a obětoval se za nás, hříšníky. To je čin v dnešní době naprosto neslýchaný...

29.3.2024 v 15:27 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Jana Melišová

Keď človek páchá zlo, kde je Boh?

Má človek slobodnú vôľu? Môžeme sa nezávisle rozhodovať a ovplyvňovať smerovanie nášho života? Mám za sebou desať rokov práce kaplána vo väzení. Takže trochu viem, čo to robí alebo nerobí s človekom, keď sa dopustí veľkého zla.

29.3.2024 v 11:54 | Karma článku: 13.47 | Přečteno: 203 | Diskuse

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 21.86 | Přečteno: 393 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 541 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 191 |
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1895
Matka dvou malých dětí, profesí učitelka. Vyznávám zdravý selský rozum a otevřenost. Vraždila bych za větu: Malé děti, malé starosti... (ale stále více tuším, že je pravdivá, což mě dost děsí).

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...