Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoboda po našem – letní gumy v zimě a kouření v restauraci

Stát nás chce vodit za ručičku například ohledně spoření na stáří - když vidíme, jak si dnešní důchodci užívají, tak by nám nemuselo dojít, že se o sebe nakonec budeme muset postarat sami. Proč si ale nezahraje na přísného rodiče v případě otázek, ve kterých jde (minimálně) o zdraví? Co má znamenat anabáze kolem zákona o povinném používání zimních pneumatik nebo stále neúspěšné prosazování zákazu kouření v restauracích?

Proč nemáme odvahu jednou větou zakázat jízdu na letních gumách v zimních měsících? Jestliže chce někdo jezdit na letních pneumatikách, nuže do toho! Ale musí být zřejmé, že si ponese jasně definované následky, pokud se k něčemu byť jen připlete. Nebude se moci vymlouvat na nepředvídatelnou únorovou plískanici nebo nečekanou vrstvu sněhu a ledu. Pokud někdo nemá zimní pneumatiky a plánuje jezdit jen za teplého počasí, tak je to tak sváteční řidič, že bude pravděpodobně nebezpečný sobě i ostatním i za ideálních podmínek. Koho tedy chceme nejednoznačným zákonem chránit?

Proč se nesmí kouřit v nemocnicích nebo třeba ve školách a školkách? Absurdní otázka? A jak je tedy možné, že se u nás stále smí kouřit v prostorách, kde se scházejí lidé (a mnozí tráví i dost času)-v restauracích? Jaký je v tom rozdíl? Vždyť se nesmí kouřit ani na zastávkách MHD, třebaže jsou venku. Je kouření prokazatelně zdraví škodlivé? Je. Platí totéž i o pasivním kouření? Ano. Není třeba o tom vést sáhodlouhé filozofické debaty.

Nejčastěji jsou slyšet dva argumenty proti zákazu kouření v restauracích – mluví se o snížení počtu návštěvníků restaurací a o svobodě kouřit. Státy, které se nebály prosadit nekuřácké restaurace (Irsko, Francie, Itálie, Řecko, Rakousko, Nizozemsko, Finsko, Dánsko, Švédsko, Chorvatsko, Turecko! atd.), první argument dávno vyvrátily. Pokud něco klesne, tak počet kuřáků a nemocných. A taky zisky tabákových společností (a výběr spotřební daně). Že by to byla ta strana, která u nás kope za druhý argument – svobodu (kouření)? To si tu svoji „svobodu“ budeme dokazovat na kouření (nebo na letních gumách v zimě)? To není omezování svobody, ale neexistujícího práva dělat si co chci.

Jsme malý stát, nikdy asi nebudeme vynikat … ničím zásadním. Tak proč nebýt alespoň státem, kde se nebojí dělat jednoznačné, srozumitelné a smysluplné zákony? Ne s milionem výjimek a mezer vyzývajících k zneužití a výkladu proti jejich duchu. Ale když ani u zásadních témat, v nichž bílá a černá jsou opravdu bílá a černá, není síla dobrat se jasného výsledku, tak to tady těžko zvelebíme.

Autor: Klára Budilová | úterý 1.11.2011 9:08 | karma článku: 17,02 | přečteno: 1264x
  • Další články autora

Klára Budilová

Novoroční zázrak – někdo ze mě nechce vymlátit co nejvíc peněz

Brněnské nakladatelství, od kterého jsem si před pár dny objednala přes internet knihu, mi vyrazilo dech. Zvyklá na nejrůznější fígly internetových (i jiných) prodejců, jak ze zákazníka vytáhnout co nejvíce peněz, čekám od všech obchodníků spíše to horší. V tomto případě mě zaskočila hned dvě překvapení. A obě byla pozitivní! Což je vlastně překvapení třetí.

18.1.2012 v 17:30 | Karma: 21,70 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Společnost

Klára Budilová

Elektronické knihy – nic pro čtenáře sběratele

Moc ráda čtu. Je to vášeň. Seznam knih, které ještě nutně potřebuji přečíst (ať už pro radost nebo kvůli dalšímu sebevzdělávání), stále roste. Na první pohled jsem ideálním kandidátem na koupi čtečky knih. A mně se skutečně moc líbí, jsou praktické, knihy stažené do nich jsou dokonce levnější, okamžitě po ruce, skladné a lehké. Jenže...

9.1.2012 v 10:46 | Karma: 15,09 | Přečteno: 788x | Média

Klára Budilová

Toužící po lásce a volící nevhodné partnery - hrdinka Tajné knihy

Většina lidí píšících deníky si bedlivě střeží jejich obsah. Zaznamenávají v nich nejen nejintimnější zážitky, ale i myšlenky a pocity, za které se někdy stydí i sami před sebou. Musí si je definovat, pojmenovat, vypořádat se s nimi. Proto je většinou nežádoucí, aby si je pročítal kdokoli další. Tu a tam někdo vydá svůj deník (autentický, zcenzurovaný či fiktivní) coby svědectví o prožitém - intimita je přebita nutkáním zveřejnit příběh. V případě Tajné knihy Ireny Obermannové má čtenář možnost přečíst si zároveň s příběhem i zápisky o niterném životě hrdinky. Stěžejní je vylíčení milostného vztahu, ale mě zaujaly spíše duševní prožitky pisatelky deníku (ať už je to postava fiktivní, nebo totožná s autorkou).

15.12.2011 v 8:52 | Karma: 11,26 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Klára Budilová

Óda na mateřskou (strunu) aneb Zásobníček hřejivých okamžiků I

Často si v duchu umiňuju, že právě tenhle okamžik, úsměv, tohle kouknutí či srandovní slovíčko si musím zapamatovat (někdy bych naopak některé věci radši neviděla, neslyšela). Pokouším se zaznamenat si pár chvil jednoho běžného dne s malými dětmi. Prý na to budu jednou hrozně ráda vzpomínat. Ale já si to užívám už teď (hrozně).

7.12.2011 v 17:59 | Karma: 9,82 | Přečteno: 604x | Diskuse| Osobní

Klára Budilová

V (ne)dobrovolném zajetí hraček

Začalo šílenství kolem shánění vánočních dárků. Ježíšek našim dvěma mazlíčkům nadělí další porci hraček. A ještě předtím oslavíme jejich (1. a 3.) narozeniny. Za své krátké životy již stihli být obdarováni velkým množstvím hraček. Tímto tempem se jimi za pár let budeme brodit. Je to dvojsečné – na jedné straně kulíme oči, co všechno pro děti existuje, chceme jim dopřát krásné hračky i radost z nich, na druhé straně je nechceme rozmazlit a zavalit nepotřebnými věcmi. Jak to ukočírovat?

15.11.2011 v 10:24 | Karma: 10,98 | Přečteno: 797x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč